Σπύρος Δανέλλης: Αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης χωρίς το Ρωσικό παράγοντα μέσα δεν υπάρχει.

Ο Σπύρος Δανέλλης έχει μία μεγάλη εμπειρία και θητεία στην Ευρωβουλή. Αφού ήταν για αρκετά χρόνια ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Αλλά και με τη σημερινή του πολιτική ιδιότητα, σαν μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μας περιγράφει λοιπόν την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία. Τους διεθνείς παίκτες που συμμετέχουν στη διαμόρφωση των καταστάσεων. Τον ρόλο της Αμερικής και της Ρωσίας ως μεγάλες δυνάμεις. Επίσης τον ρόλο και την θέση στην οποία βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Σπύρος Δανέλλης θεωρεί ότι:

“Βασικη αιτία της κρίσης είναι οι νέες ισορροπίες ισχυος που ανακατανεμονται στον πλανήτη τα τελευταία χρόνια. Τα χρόνια της μετάβασης από μία πραγματικότητα που ξέρουμε σε μία άλλη. Που όμως δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε. Που επίσης δεν μπορούμε να περιγράψουμε ολοκληρωτικά και που είναι υπό διαμόρφωση. Επίσης όλα αυτά δημιουργούν βεβαίως αβεβαιότητα, ανασφάλεια και δεν μας αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Είναι λοιπόν ανάγκη να ανοίξει ι μία νέα συζήτηση. Με ρεαλισμό αλλά και με ειλικρίνεια από τους μεγάλους παγκόσμιους παίκτες. Γιατί αν ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου τότε τα πράγματα είναι ανεξέλεγκτα. Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αυτο που συμβαίνει.

Είναι κάτι το οποίο έχει βάσεις βαθιές μέσα στο χρόνο και αν δεν βρούμε έτσι τις παθογένειες που διέπουν τις σχέσεις μας συνολικότερα δεν θα μπορούμε και να τις αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται και κλιμακώνονται εξαιρετικά επικίνδυνα.

Δανέλλης

Η ιστορία ξεκινάει με την κατάρρευση η Σοβιετική Ένωσις.

Το 91 όταν πια καταρρέει ο κόσμος εκείνος, διαλύεται το σύμφωνο της Βαρσοβίας. Δεν πρέπει λοιπόν να το ξεχνάμε σήμερα γιατί η εποχή εκείνη είναι ο πυρήνας του κακού. Διότι τότε η υπήρχε μία δέσμευση καταρχάς από τη Δύση προς τον Γκορμπατσωφ ότι δεν θα υπήρχε επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικά.

Επίσης το 1976 είχε συμφωνηθεί στο Ελσίνκι μεταξύ αυτών που τότε λέγαμε δύο κόσμοι. ότι η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν θα αδυνατίσει την ασφάλεια της άλλης πλευράς. η δέσμευση αυτή τηρήθηκε μέχρι και την αρχή της διακυβέρνησης του Πούτιν. Με την δέσμευση που προϋπήρχε σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ.

Όμως η αλαζονική τότε στάση της Δύσης και κυρίως των ΗΠΑ. Ώθησε σε παρανοίκες συμπεριφορές και την άλλη πλευρά. Κάνω την αναφορά αυτή αφού αυτή είναι η κρίσιμη περίοδος που πρέπει να μας μείνει αυτοκριτική ως αναστοχασμός για να γίνουμε σοφότεροι. Γιατί η ιστορία κάνει κύκλους θα πρέπει λοιπόν να καταλάβει η Ευρώπη ότι αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης χωρίς το Ρωσικό παράγοντα μέσα δεν υπάρχει.

Επίσης η ΕΕ από τότε μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν έχει αυτόνομη φωνή. Υπάρχει πλέον μεγάλη ανάγκη η Ευρώπη να πατήσει τα πόδια της. Να έχει κοινή εξωτερική πολιτική και Πολιτική ασφάλειας και αυτό είναι είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Αυτή λοιπόν ήταν μια “σεισμική” μεταβολή στην ασφάλεια αλλά και στην προσέγγιση των ζητημάτων των διεθνών. Παρόλα αυτά η Ευρώπη δεν έκανε τίποτα. Είναι ένας θεατής. Είναι λοιπόν υποχρέωσή της ΕΕ να κάνει κάτι.

Αλλιώς θα πάψει να είναι Ευρώπη.

Δηλαδή δεν μπορεί να μιλάει για μία ενιαία οντότητα η οποία θέλει να έχει ένα ειδικό βάρος στην παγκόσμια πραγματικότητα χωρίς να χαράσσει μία στρατηγική σχέση. Εξωτερικών σχέσεων και ασφάλειας στη γειτονιά της”

Τα υπόλοιπα στο βίντεο

YouTube player

Σπύρος Δανέλλης μέλος πολιτικού συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ


Αρχική