Λάμπρος Παπαδής: Οπαδική βία. Ψυχολογία του όχλου. Θέμα Παιδείας. “Μικρά” αντανακλαστικά η Πολιτεία

Στο βίντεο που ακολουθεί. Συζητάμε με τον Λάμπρο Παπαδή το μεγάλο θέμα της οπαδικής βίας.

Ο Λάμπρος παπαδής έχει εμπειρία 10 χρονών σαν διαιτητής στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της Κεντρικής Μακεδονίας. Μας μεταφέρει λοιπόν τις εμπειρίες από τα γήπεδα των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσης είναι συνεργάτης στο κανάλι του YouTube Press Aris και με την ιδιότητα αυτή μας περιγράφει τα γεγονότα στο χορό των οργανωμένων φιλάθλων του Άρη Θεσσαλονίκης. Στην ερώτησή πού οφείλεται το φαινόμενο της οπαδικής βίας στα γήπεδα.

Ο δημοσιογράφος Λάμπρος Παπαδής απάντα:

“Όταν υπάρχει στην κοινωνία φτώχεια ανέχεια. Σε συνδυασμό με το μεγάλο επίπεδο διαφθοράς. Τότε λειτουργεί η ψυχολογία του όχλου. Βρίσκουν λοιπόν το χώρο του γηπέδου για να εκτονωθούν. Κακώς βέβαια όμως σε πολλές περιπτώσεις η κατάσταση αυτή βολεύει κυβερνώντες και οι ιδιοκτήτες ΠΑΕ. Το δικό μου λοιπόν συμπέρασμα μετά από δέκα χρόνια στα γήπεδα είναι θέμα Παιδείας. Έχει χαθεί η εντροπια. Δηλαδη ανάγκη της αυτοσυγκράτησης του πολίτη”

Στη συνέχεια ο Λάμπρος Παπαδής επισημαίνει:” Δεν μπορείς να νικήσεις την ανθρώπινη βλακεία. Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω το γεγονός ότι κάποιοι συγκρούονται και να μαχαίρονται για τις ομάδες τους. Επίσης δυστυχώς την επόμενη μέρα έχουμε μία εμπορευματοποίηση από θάνατο από μεγάλα ΜΜΕ της χώρας πάνω στο πτώμα ενός αθώου παιδιού που κάποιοι εσπευσμένως μίλησαν για οπαδική σύγκρουση . Όμως ήταν μία δολοφονική επίθεση”

Παπαδής

Σε ότι αφορά τις νομοθετικές ρυθμίσεις στη Βουλή για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Ο δημοσιογράφος Λάμπρος Παπαδής παρατηρεί:

“Δυστυχώς αυτό που βλέπω είναι κάποια μικρά αντανακλαστικά από την Πολιτεία. Όμως θεωρώ ότι η τροπολογία που κατατέθηκε είναι μία φωτοτυπία της αντίστοιχης τροπολογίας του 2008 . Τοτε με υπουργό τον Ρουσόπουλο, και με αφορμή ένα τραγικό γεγονός που είχε συμβεί στην Παιανία Αττικής. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξήγγειλε μέτρα για την πάταξη της οπαδικής βίας.

Από τότε πολλές κυβερνήσεις πέρασαν αλλά ουσιαστικά δεν έγινε τίποτα. Επίσης είναι σημαντικό να υπάρχει έλεγχος στις ΠΑΕ. Με αφορμή λοιπόν ένα γεγονός που έγινε έξω από τα γήπεδα. Πήραν μέτρα για τους φιλάθλους που θα είναι μέσα στο γήπεδο.

Όμως με έκπληξη άκουσα να μιλούν και να εξαγγέλλουν τα ονομαστικά εισιτήρια. Λοιπόν τα ονομαστικά εισιτήρια υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια δεν θα γίνουν τώρα. Βέβαια είναι πρόβλημα να υπάρχουν εισιτήρια στους συνδέσμους τα οποία δεν έχουν το σωστό έλεγχο.

Τέλος θεωρώ ότι είναι πολύ “σκόρπιο” το θέμα του ελέγχου της οπαδικής βίας. “

YouTube player

Λάμπρος Παπαδής δημοσιογράφος και πρώην διαιτητής ποδοσφαίρου.


Αρχική