Μ. Νικηφόρος: Άμεσα μέτρα για διάσωση της κατανάλωσης. Η κυβέρνηση εξυπηρετεί μόνο συμφέροντα ιδιωτών

Με τον οικονομολόγο Μιχάλη Νικηφόρο κάνουμε μία διερεύνηση σχετικά με τις επιλογές που υπήρχαν πριν την κρίση της Ουκρανίας, για την αντιμετώπιση του κύματος ακριβείας και ανατιμήσεων στην Ελληνική αγορά.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε μία ανάλυση και προτάσεις μέτρων . Που μπορούν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις από τις μεγάλες ανατιμήσεις των πρώτων υλών στην Ελληνική αγορά.

Ο Μιχάλης Νικηφόρος καταρχήν επισημαίνει:

“Πάντα τα μεγάλα κοινωνικά γεγονότα όπως ένας πόλεμος επηρεάζουν την οικονομία. Εν τούτοις θα ήταν αποδεκτή αυτή η κατάσταση εάν η προηγούμενη κατάσταση ήταν “ευλογημένη”. Όμως δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η κατάσταση το προηγούμενο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα ήταν η καλύτερη δυνατή.

Δεν μπορούμε λοιπόν στην οικονομική μας ανάλυση να δεχτούμε ότι η Πανδημία και ο πόλεμος είναι μοναδικές αιτίες για αυτό που βιώνουμε . Επίσης δεν μπορούμε να αρνηθούμε τα αποτελέσματα των πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων της Ευρώπης και της δικής μας.

Με βασικό λοιπόν στοιχείο την τεράστια αύξηση του πληθωρισμού στο 6,2% το Γενάρη Τι συμβαίνει? Η σημαντική λοιπόν αύξηση του πληθωρισμού μειώνει την δυνατότητα κατανάλωσης από τους πολίτες.

Με δυο λόγια με τα ίδια χρήματα αγοράζεις λιγότερα προϊόντα και αγαθά. Πρώτο λοιπόν σημαντικό στοιχείο η φτωχοποίηση της κοινωνίας με την αύξηση του πληθωρισμού. Επίσης την περίοδο της πανδημίας το μεταφορικό κόστος τον κόσμο εμπορίου αυξήθηκε και σε μερικές περιπτώσεις έως και 100% . Αυτό το κόστος επιβαρύνει τα προϊόντα.

Αρα μπορούσαμε να δούμε τι είναι αυτό που έρχεται και αντίστοιχα να πάρουμε μέτρα. Όμως δυστυχώς η κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί τό πως λειτουργεί το μέσο Ελληνικό νοικοκυριό. Η μέση Ελληνική Επιχείρηση. Η κυβέρνηση εξυπηρετεί πολύ περισσότερο τα ιδιωτικά συμφέροντα και δεν καλύπτει αυτό που ονομάζουμε Εθνικό όραμα“

Στη συνέχεια ο Μιχάλης Νικηφόρος αναφέρεται στην ανάγκη που έχει η χώρα μας να αποκτήσει στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό.

“Στο Αιγαίο υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου. Μπορούμε λοιπόν να το εκμεταλλευτούμε. Με τρόπο που να καλύψουμε τις δικές μας εθνικές ανάγκες. Επίσης ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές να παίξουμε ένα σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει μέσα από μία Εθνική επένδυση και όχι μέσα από μία ιδιωτική επένδυση. Σε κάθε περίπτωση τον κεντρικό έλεγχο να τον έχει το κράτος.”

Νικηφόρος
Τέλος ο Μιχάλης Νικηφόρος πρότεινε:

Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει τα νοικοκυριά. Αλλά κυρίως η στήριξη τις επιχειρήσεις .

Αναπροσαρμογή το ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.

Άμεσα μέτρα για την διάσωση της κατανάλωσης. Ο κύκλος της οικονομίας δεν πρέπει να σπάσει.

Επαναφορά της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής. Με στόχο η σταθεροποίηση του πληθωρισμού.

YouTube player

Μιχάλης Νικηφόρος Οικονομολόγος .Επικεφαλής παράταξης Προοδευτικοί Οικονομολόγοι στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.


Αρχική