Τζήμας: Καταναλώνουμε την προπαγάνδα που παράγουμε για την Τουρκία. Κυνικός Μητσοτάκης για τα Τέμπη.

Με τον καλεσμένο μας Θέμη Τζήμα, στη σημερινή εκπομπή προσπαθούμε να προσεγγίσουμε το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα θα δούμε και σε ποιο πλαίσιο κοινωνικό και πολιτικό θα γίνουν οι εκλογές στην Ελλάδα.

YouTube player

Βασικά στοιχεία εκπομπής παραθέτουμε παρακάτω:

Ρωτήσαμε τον Θέμη Τζήμα σχετικά με το αποτέλεσμα το εκλογών στην Τουρκία.

Θέμης Τζήμας:

“Η Τουρκία του Ερντογάν η σημερινή είναι μία πολύ ισχυρότερη Τουρκία από εκείνη που υπήρχε όταν αναρριχήθηκε στην ηγεσία του τουρκικού Κράτους. Το γεγονός επίσης ότι αυτή την 20ετία διαμορφώθηκαν νέα κοινωνικά ρεύματα σε ανοδική τροχιά.

Επίσης υπάρχουν τμήματα των οικονομικών ελίτ πολύ ισχυρά . Τα οποία επίσης έχουν ταυτιστεί και κερδίσει από την στροφή προς Ανατολάς και σε ένα πιο πολυκεντρικό μοντέλο , χωρίς όμως να φεύγει από τη Δύση.

Λοιπόν αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και την αδυναμία της αντιπολίτευσης να ενωθεί σε προγραμματικό λόγο και την βοήθεια των ΜΜΕ, τα οποία ελέγχει με σχεδόν καθολικό τρόπο είναι εύκολο να κατανοήσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Όμως εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε φτιάξει έναν μύθο ότι καταρρέει ο Ερντογάν. Ότι δεν θα πάρουν την αναβάθμιση τα f-16 και σε λίγο δεν θα πετάει αεροπορία και πολλά άλλα παρόμοια.

Ουσιαστικά λοιπόν καταναλώνουμε την προπαγάνδα που παράγουμε.

Η δεύτερη ερώτηση μας αφορά το πολίτικο φαινόμενο στην Ελλάδα που αποκαλείται “κοντή μνήμη”

Θέμης Τζήμας :

“Το πρώτο είναι ο κυνισμός. Ο κυνισμός εμπεδώνεται και δια του ειδησεογραφικού σκέλους του προπαγανδιστικού μηχανισμού. Επίσης εντός πολλών εισαγωγικών ψυχαγωγικού διασκεδαστικού σκέλους του ίδιου μηχανισμού. Θέλουνε να είναι μία κοινωνία κυνικών, ιδιωτών ,κυριαρχούμενη από την “κοινωνία” του θεάματος και τα παράγωγα της.

Άρα μία κοινωνία που δεν μπορεί να ζητήσει το λογαριασμό. Γιατί της έχει επιβληθεί ένα αίσθημα συνενοχής και όταν δεν είναι συνένοχη.

Επίσης πέρα από τα παραπάνω ένας σημαντικότερος παράγοντας για αυτή τη συμπεριφορά των Ελλήνων είναι ότι δεν γνωρίζουν ιστορία. Έρχονται οι φοιτητές στο πανεπιστήμιο και δεν έχουν διδαχτεί στο λύκειο ιστορία.

Η παιδεία είναι ένας βασικός ιδεολογικός μηχανισμός του Κράτους. Σε παίρνει από το νηπιαγωγείο και σε αφήνει στο πανεπιστήμιο. Ως εκ τούτου σου έχει διαμορφώσει πεποιθήσεις μέθοδο σου έχει απόκρυψη σου η έχει δείξει πράγματα.

Τέλος με κυνισμό ο πρωθυπουργός να σχολιάζει την τραγωδία των Τεμπών σαν να είναι εκλογολόγος εκφράζοντας την ικανοποίηση ότι τελικά δεν έχει μεγάλη εκλογική ζημιά για το κόμμα του.”

Τζήμας

Τζίμας Θέμης δικηγόρος διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης

Αρχική