Χ. Γιαλαμάς : Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με χορηγίες. Για να δώσουμε στο νέο ένα ζευγάρι αρβύλες.

Σήμερα το θέμα της εκπομπής είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ένωση Συνοριοφυλάκων Έβρου. καλεσμένος στην εκπομπή είναι ο Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς Πρόεδρος της ένωσης συνοριοφυλάκων Έβρου.

YouTube player

Η πρώτη ερώτηση αφορά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς :

“Θεωρώ ότι αυτό το καλοκαίρι ήταν ένα από τα πιο δύσκολα καλοκαίρια των υπηρεσιών Για τη φύλαξη των συνόρων μας. Κάναμε κατάθεση ψυχής και σώματος και για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα σύνορά μας. Όπως μπορούμε να τα κρατήσουμε. Αυτοί που είμαστε. Με αυτά που μας προσφέρει υπηρεσία. Το λέω ξανά το κάναμε με πάρα πολύ μεγάλο κόπο. Παρά τις πάρα πολλές προκλήσεις κυρίως από την γείτονα χώρα. Όπου δρουν τα εγκληματικά κυκλώματα των διακινητών. Βλέπουμε όμως ότι αυτή η κατάσταση δυστυχώς συνεχίζεται. Είμαστε μήνα Οκτώβριο και η κατάσταση αυτή συνεχίζεται και προσπαθούμε το ξαναλέω με νύχια και με δόντια δουλεύουμε στο “κόκκινο” στις υπηρεσίες μας να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα σύνορα. Είμαστε πολλά χρόνια στην πρώτη γραμμή έχουμε αποκτήσει μία μεγάλη εμπειρία έχουμε περάσει πολλές και δύσκολες καταστάσεις με το μεταναστευτικό.”

Στη συνέχεια λοιπόν ρωτήσαμε τον πρόεδρο Χρυσοβαλάντη Γιαλαμά για τους συνοριοφύλακες που είναι αποσπασμένοι στις δομές φύλαξης των προσφύγων και μεταναστών. Από τα στοιχεία του ρεπορτάζ φαίνεται ότι μεγάλος αριθμός συνοριοφυλάκων δεν υπηρετεί στην πρώτη γραμμή αλλά εξυπηρετεί τις παραπάνω ανάγκες.

Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς

“Το μεγάλο μας “αγκάθι” είναι η φύλαξη του ΚΥΤ. Όπου εκεί η δομή έχει μεγαλώσει πάρα πολύ. Εγώ πριν κάνα μήνα την επισκέφτηκα και είδα ότι εκεί πέρα γίνονται άλλα τρία τέσσερα χωριά. Αυτό είναι το μέγεθος εκεί πέρα. Εκεί έχουμε ένα αριθμό συναδέλφων για τη φύλαξη μαζί με το προσωπικό των security. Βέβαια τους χάνουμε από την πρώτη γραμμή.”

Επίσης σε ότι αφορά το θέμα, που είναι γνωστό, και αφορά την ένδυση και υπόδηση των συναδέλφων του ο Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς επισημαίνει:

“Αν δεν βάλουμε τώρα το χέρι μου στην τσέπη για να πάρουμε το μπουφάν που χρειαζόμαστε. Τα χειμερινά άρβυλα που χρειαζόμαστε. Για να μπορέσουμε να είμαστε επαγγελματίες και να κάνουμε εμείς τη δουλειά μας σωστά. Δυστυχώς δεν μας τα προσφέρει κανένας τα βάζουμε όλα από την τσέπη μας και έρχεται ένας πάρα πολύ δύσκολος χειμώνας. Μόνο με χορηγίες από την τοπική αγορά και τους ευχαριστούμε όλους τους επαγγελματίες. Προμηθευόμαστε κάποια είδη ένδυσης και υπόδησης.”

Ρωτήσαμε επίσης το Χρυσοβαλάντη Γιαλαμά αν υπάρχει ουσιαστική στήριξη στην συνοριακή φύλαξη είναι μόνο επικοινωνία αυτό που βλέπουμε.

Χρυσοβαλάντη Γιαλαμάς

Γιαλαμάς

“Έχουν πραγματικά γίνει σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων. Αλλά επίσης θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα περισσότερα βήματα για να μιλήσουμε για την πλήρη θωράκιση των συνόρων . Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με χορηγίες. Ψάχνουμε χορηγούς για να δώσουμε στο νέο συνάδελφο ένα ζευγάρι αρβύλες. Είναι σημαντικό να δούμε το Μισθολόγιο μας. επίσης πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι το επάγγελμά μας Είναι ένα επικίνδυνο επάγγελμα και να μας εντάξουν στα επικίνδυνα επαγγέλματα. Τέλος θα δώσουμε αγώνα για να στηρίξουμε τους συναδέλφους ορισμένου χρόνου για να μη μεγαλώσουν οι διαφορές και οι αδικίες στο χώρο μας.”


Αρχική