Γεωργούλης

Στη σημερινή εκπομπή συζητάμε με τον Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Γεωργούλη Σταμάτη, την κατάσταση στην ουκρανία μετά από 2 χρόνια πολέμου. Επίσης παρουσιάζουμε τα βασικά στοιχεία του νέου του βιβλίου με τίτλο “Ουκρανοποίηση στο σύστημα διεθνών σχέσεων και ασφάλειας “ Με μικρή περίληψη απο τα όσα εξαιρετικα ενδιαφέρονται αναφέρονται στο βίντεο.

YouTube player

Γεωργούλης Σταμάτης

“Αν θέλουμε λοιπόν σχηματικά πάντα μιλάμε έτσι με ένα συμβολισμό , έχουμε αυτή τη στιγμή μία ισχυρή Ρωσία η οποία εισβάλλει. Ισχυρή Αθήνα θα τη λέγαμε εποχή εκείνη. Η οποία στο τέλος υφίσταται μία πανωλεθρία στην εισβολή που κάνει στην Κάτω Ιταλία και τη Σικελία. Που τότε βέβαια ήταν Ελληνικά εδάφη με τις Ελληνικές αποικίες.

Αν θέλουμε λοιπόν να κάνουμε μία αναγωγή, μιλάμε πάντα για μία πνευματική εργασία, για μία ασκησή επί χάρτου. Θα λέγαμε ότι η Ρωσία επιχείρησε με αυτό το πανίσχυρο όπλοστάσιο που διέθετε. Όπως και αρχαία Αθήνα η υπερδύναμη της εποχής εκείνης. Να το βάλει σε εφαρμογή, αλλά δεν κατάφερε να το επιβάλλει.

Θυμόμαστε βεβαίως, πάλι από το Θουκυδίδη την θεωρία της ισχύος. Όπου ο ισχυρός Αθηναίος εισβάλει στην ασθενή Μήλο και στην Λέσβο και τις καταστρέφει. Το κάνει διότι έχει ας πούμε αυτή την αλαζονεία της υπερδύναμης.

Όταν όμως έρχεται η αναστροφή των πραγμάτων επιστρέφουμε και πάλι εκεί που οι Λακεδαιμόνιοι ήθελαν να φέρουν τα πράγματα. Οι οποίοι επιβάλλαν τελικά την δική τους πολεμική μηχανή και καταστρέφουν την Αθηναϊκή υπερδύναμη.

Θα έλεγα λοιπόν ότι τηρουμένων των αναλογιών η Ρωσία προσομοιάζει περισσότερο με την Αθήνα. Επίσης δεν έχουμε την επιβεβαίωση στο πεδίο , της πολεμικής μηχανής πού η Δύση έστειλε για λογαριασμό της Ουκρανίας. Επίσης ούτε μέτρα τα οικονομικά κατά της Ρωσίας είχαν κάποια αποτελεσματικότητα.

Άρα λοιπόν και η Δύση απέτυχε στους στόχους της. Με λίγα λόγια άρα και δυο έχασαν τον αγώνα. Γι αυτό λοιπόν εξετάζω με βάση τους στόχους και τα δεδομένα που είναι ίδια με την περίπτωση του Πελοποννησιακού πολέμου και παίρνω τον παππού μας το Θουκυδίδη τον Θρακιώτη και τον μεταφέρω στη σημερινή συγκυρία. Λέγοντας ότι και οι δύο έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά. Το αρχαίο ρητό “ Ουδέν έστι ότι ουκ απόλυτο “ εκφράζει την σημερινή κατάσταση.”

Γεωργούλης

Γεωργούλης Σταμάτης Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου συγγραφέας του βιβλίου “Ουκρανοποίηση στο σύστημα διεθνών σχέσεων και ασφάλειας”

Αρχική