Κ. Φραγκούλης -ΠΑΣΥΦΩΣ: Παρακράτηση 6% στα Φ/Β στέγης .Το “ποτήρι” της οργής ξεχείλισε. Ξεκινάμε νομικό αγώνα

Με τον Κωνσταντίνο Φραγκούλη Πρόεδρο του ΠΑΣΥΦΩΣ και τον νομικό συνεργάτη του ΠΑΣΥΦΩΣ δικηγόρο Ηλία Κολλύρη. Συζητάμε στο βίντεο στις νομικές ενέργειες που έχει ξεκινήσει ο ΠΑΣΥΦΩΣ .Με στόχο την ανάκληση της παρακράτησης 6%. Στην παραγόμενη ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά στέγης

Κώστας Φραγκούλης: Αφορά την παρακράτηση που επέβαλε το 2020 ο τότε Υπουργός περιβάλλοντος Χατζηδάκης. Εμείς όμως είμαστε μία ειδική κατηγορία και έχουμε Συμψηφισμό. Δηλαδή ότι παράγει το φωτοβολταϊκό μας τόση ψηφίζουμε με την κατανάλωση του σπιτιού.

Υπάρχει λοιπόν ένα μικρό κέρδος με το οποίο πληρώνουμε τις δόσεις των δανείων και το χρησιμοποιούμε για να ασφαλίζουμε τα φωτοβολταϊκά μας να τα συντηρούμε την μονάδα. Είναι λοιπόν παράλογο να φορολογεί το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας αναδρομικά για το 2020.

ΠΑΣΥΦΩΣ: Το ποτήρι της οργής έχει ξεχειλίσει.

Επίσης ο Νόμος για την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών σε στέγη θεωρεί ότι είναι ειδική κατηγορία και δεν φορολογούνται. Όμως δεν είναι η πρώτη παραβίαση των νόμων. Στη διαδικασία είσπραξης του 6% παραβιάζεται ο Νόμος του 2020. Ο Νόμος λοιπόν προβλέπει την καταβολή σε τρεις δόσεις.

Όμως συμβαίνει το αντίθετο. Οι λογαριασμοί έχουν όλο το ποσό σε μία δόση. Εάν τώρα σε αυτό το ποσό προσθέσουμε και τα μεγάλα ποσά 300 εως 400 ευρώ που έρχονται στους λογαριασμούς από την αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Κων/νος Φραγκούλης καταλήγει:

Αντιλαμβάνεστε την τραγική κατάσταση πού βρίσκονται τα νοικοκυριά να είναι αναγκασμένα να πληρώσουν 700 και 800 ευρώ επιπλέον σε λογαριασμούς μέσα στο χειμώνα. Το ποτήρι της οργής έχει ξεχειλίσει. Για τα μέλη του ΠΑΣΥΦΩΣ.

Σε ειρωνικό τόνο και ύφος ο Κώστας Φραγκούλης επισημαίνει: “ Το “επιτελικό” κράτος είναι στα καλύτερά του με την εφαρμογή αυτού του Νόμου”

YouTube player

Στη συνέχεια ο δικηγόρος και συνεργάτης του ΠΑΣΥΦΩΣ Ηλίας Κολλύρης, αναφέρεται στα βασικά σημεία και στην διαδικασία για τις νομικές διεκδικήσεις .

Όμως η χρησιμότητα των φωτοβολταϊκών στέγης έχει αποδειχθεί με στοιχεία και μελέτες. Έπρεπε λοιπόν στην Ελλάδα να έχουμε ένα φωτοβολταϊκό σε κάθε στέγη. τα φωτοβολταϊκά στέγης είναι η Δημοκρατία στην ενέργεια.

Πρώτη φορά το 2014 που είδαμε την αναγκαστική μείωση του τιμήματος παραβιάζοντας υπογεγραμμένες συμβάσεις όπου το Κράτος είναι εγγυητής. Τώρα βλέπουμε ξανά να παραβιάζονται οι συμβατικές υποχρεώσεις του Κράτους και να θεσπίζεται μία παρακράτηση.

Η παρακράτηση λοιπόν αυτή είναι ουσιαστικά φόρος. Αφού είναι οριζόντια σε όλη την παραγωγή. Παραγνωρίζουν ότι στα φωτοβολταϊκά στέγης κάνουν συμψηφισμό και δεν είναι εμπορική επιχείρηση.

ΠΑΣΥΦΩΣ Φραγκούλης

Υπάρχουν νομικά επιχειρήματα σε δύο βασικές γραμμές.

Πρώτο. Δεν μπορείς να επιβάλεις ένα φόρο αδιακρίτως . Να έχουμε δηλαδή ένα δεύτερο ΦΠΑ.

Δεύτερο. Δεν μπορείς για δεύτερη φορά να βάλεις ένα χαράτσι παραβιάζοντας μία ιδιωτική σύμβαση.

Έχει επιβληθεί λοιπόν ένας επιπλέον φόρος και μάλιστα μέτρο που που αντιβαίνει τις θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος και του Ευρωπαϊκού και Κοινοτικού δικαίου.

Παραβιάζει την αρχή της φορολογικής ισότητας. Παραβιάζει το δικαίωμα στη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη του ανθρώπου πέρασε μία σύμβαση.

Θα καταθέσουμε λοιπόν για το θέμα αυτό μία σειρά προσφύγων στα διοικητικά δικαστήρια. Σε ότι αφορά την εξέλιξη των νομικών ενεργειών που αφορούν το νόμο του 2014.


Αρχική