Κώστας Αργυρός: Ο “τρίτος δρόμος” τελικά δεν υπάρχει. Οι λαοί ζητούν ριζοσπαστικές αλλαγές σε κοινωνία και οικονομία

Στην εκπομπή αυτή συζητάμε με τον δημοσιογράφο Κώστα Αργυρό.

Το τι συμβαίνει στη Γαλλία μετά τις προεδρικές εκλογές. Στον δρόμο για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Ο συνασπισμός που φαίνεται να δημιουργείται και έχει κεντροαριστερά χαρακτηριστικά. Τι ρόλο μπορεί να παίξει στην 5-η Γαλλική Δημοκρατία. Πόσο επίσης μπορεί να επηρεάσει και να διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό τοπίο στη Γαλλία.

Ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός λοιπόν αναφέρει:

“Στις Προεδρικές εκλογές πολλοί προσπάθησαν να μας πείσουν ότι το δίλημμα ήταν “Μακρόν η το χάος”. “Μακρόν η Λεπέν”, ότι η Γαλλία δηλαδή ήταν ουσιαστικά διαιρεμένη. Ανάμεσα, όπως είπαν και εδώ στην Ελλάδα κάποιοι, στη Δημοκρατία και στο Λαϊκισμό.

Όμως είχαμε και ένα πολύ μεγάλο μπλόκ της Αριστεράς, το ποσοστό του κυρίου Μελανσόν, τους οικολόγους, το κομμουνιστικό κόμμα ,και τους σοσιαλιστές. Που εκπροσωπούσαν ένα περίπου 30 και βάλε τοις εκατό ποσοστό. Το οποίο δεν είναι αμελητέο και ουσιαστικά έχουμε μία τριχοτόμηση.

Αποτέλεσμα λοιπόν αυτού είναι, όλοι να συνειδητοποιούν ότι είναι δυνατή μία συνεργασία αυτών των Δυνάμεων για να μπλοκάρουν την απόλυτη κυριαρχία του κυρίου Μακρόν.

Το τέλος της σοσιαλδημοκρατίας

Εάν λοιπόν πετύχει το πείραμα αυτής της συνεργασίας ίσως είναι το τέλος της σοσιαλδημοκρατίας και η αρχή μιας Κεντροαριστεράς που θα είναι πιο ριζοσπαστική από αυτή που γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Ο τρίτος δρόμος. Τέλος πάντων αυτά που λέγανε πριν από 20 χρόνια οι σοσιαλδημοκράτες δεν υπάρχει. Χρειάζονται ριζοσπαστικές αλλαγές στην κοινωνία στην οικονομία σε τομείς που συναντούμε να έχουν τεράστια προβλήματα τα τελευταία χρόνια.

Επίσης νομίζω ότι ένα κομμάτι του γαλλικού λαού ακριβώς αυτό ψήφισε. Δηλαδή ήξεραν καλά τον Μελανσόν δεν τον ψήφισαν τυχαία“

Στη συνέχεια της εκπομπής, με αφορμή σχετικό άρθρο του περιοδικού Der Spiegel, θέσαμε το ερώτημα που αφορά την πολιτική στάση και τις αλλαγές που έχουν παρουσιάσει οι Οικολόγοι Πράσινοι στη Γερμανία.

Πράσινοι Γερμανία “όπλα για την Ειρήνη”.

“Εγώ άνηκα σε εκείνους που πάντα έλεγαν ότι να έχετε χαμηλές προσδοκίες από την άνοδο των Πράσινων στην εξουσία. Κάποιοι έλεγαν θα είναι πιο κριτικοί απέναντι στην Τουρκία. Θα είναι πιο δεκτικοί σε κάποια συζήτηση για τις πολεμικές αποζημιώσεις. Θα είναι πιο προοδευτικοί, δεν θα είναι τόσο σκληροί στα οικονομικά απέναντι μας κλπ

Κρατούσα λοιπόν μικρό καλάθι για τους Πράσινους. Τους θεωρώ έτσι κι αλλιώς ένα κόμμα που πραγματικά έχει μεταλλαχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Είναι λοιπόν σαφές το γεγονός ότι έγιναν ικανοί να κυβερνήσουν οφείλεται σε μία στροφή τους. Θα την έλεγα προς το συντηρητισμό.

Είναι πλέον ένα πολύ πιο συντηρητικό κόμμα των Πράσινων σε σχέση με αυτο που γνωρίζαμε πριν από 20 30 χρόνια. Επίσης με πολύ μεγάλο φανατισμό το τελευταίο διάστημα υπηρετεί τη λογική “όπλα για την Ειρήνη”.

Νομίζω ότι ο τρόπος που βλέπει κανείς τους Πράσινους θα αλλάξει πάρα πολύ μετά από αυτήν την ιστορία του Πολέμου στην Ουκρανία και το πώς θα εξελιχθεί τελικά “

Στο βίντεο της εκπομπής το υπόλοιπα και εξαιρετικά ενδιαφέροντα.

YouTube player

Κώστας Αργυρός δημοσιογράφος

Αργυρός

Αρχική