Ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός σχολιάζει και αναλύει την κατάσταση που έχει προκύψει στην αγορά των εμβολίων.

Υπάρχουν καταγγελίες απο Ευρωβουλευτές για την αδιαφάνεια υπάρχει στις συμβάσεις που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια. Ουσιαστικά σήμερα υπάρχει μόνο μία εταιρεία να κυριαρχεί στην αγορά των εμβολίων της Ευρώπης. Αυτή είναι η Pfizer που συνεργάζεται με την γερμανική Biontech.

Υπάρχουν καταγγελίες Και όπως δημοσίευσαν οι New York Times Τον περασμένο Απρίλιο η κυρία Φον Ντε Λάιεν αντάλλασσε sms με τον πρόεδρο της Pfizer και παρήγγειλε με τον τρόπο αυτό εμβόλια αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων. Όταν ζητήθηκε η δημοσιοποίηση των επίμαχων sms.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προφασίστηκε προσωπικά δεδομένα. Αργότερα το Σεπτέμβριο οι Financial Times επανήλθαν στο θέμα και έγραψαν ότι η pfizer έχει γίνει πλέον ο μοναδικός “παίκτης” που καθορίζει τα πάντα τις τιμές και στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον εμβολιασμό.

YouTube player
Κώστας Αργυρός δημοσιογράφος

Σε ότι αφορα τις αρχικές συμφωνίες, από όσο ξέρω οι εταιρείες είχαν φροντίσει να καλύψουν τα νώτα τους σε κάθε κατεύθυνση και για τις πιθανές παρενέργειες και για την πιθανή αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Νομίζω ότι αυτός ήταν και ο λόγος που η Κομισιόν δεν ήθελαν ποτέ να δοθούν στη δημοσιότητα στο ευρύ κοινό αυτές τις συμφωνίες.

Επίσης όταν δόθηκε η δυνατότητα σε κάποιους Ευρωβουλετές να τις δουν. Πάρα πολλά σημεία, είτε ήταν οικονομικά, είτε κάποια άλλα σημεία, ήταν μαυρισμένα και εκεί επικαλέστηκαν συνθήκες και κανόνες εμπιστευτικότητας εμπορικού δικαίου. Ουσιαστικά είναι οι συμφωνίες που κανείς δεν ξέρει ακριβώς τις λεπτομέρειες τους και είναι συμφωνίες που σε καμία περίπτωση νομίζω δεν θα έπρεπε να έχουν υπογραφεί έτσι όπως υπογράφηκαν.

Τώρα ξαφνικά βγαίνει μία ώρα τη νύχτα κυρία Φον Ντερ Λάιεν και λέει εξασφάλισε άλλα 180 εκατομμύρια δόσεις. Βλέπουμε να υπογραφούν συμφωνίες, ή να κλείνουν προσύμφωνα για την επόμενη δόση. Την τέταρτη δόση που υποσχέθηκε η Biontech ότι θα τη βγάλει το Μάρτιο και θα πιάνει την παραλλαγή ακόμα την παραλλαγή Omikron.

Αργυρός
Κώστας Αργυρός

Κώστας Αργυρός :Στην ελεύθερη αγορά κανονικά αυτός που αγοράζει, ο πελάτης συνήθως έχει πάντα δίκιο Στην προκειμένη περίπτωση ο πωλητής έχει δίκιο.

Για μένα είναι πάρα πολύ περίεργο έχουμε να βγαίνουν αποφάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Την πλειοψηφία των χωρών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Να γίνονται συζητήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Να βγαίνουν 60 νομπελίστες νομίζω και να ζητούν ότι επιτέλους. “Αρκετά λεφτά έχετε βγάλει από όλη αυτή την ιστορία. Δώστε τις πατεντες για να εμβολιαστεί η Αφρική”

Κατά τη γνώμη μου είναι η καλύτερη τροφή, το βούτυρο στο ψωμί των αρνητών και αντιεμβολιαστών. Το λέω αυτό και ξεκαθαρίζω είμαι εμβολιασμένος. Ήμουν από αυτούς που έγραφε ότι πρέπει να εμβολιαστούν στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική. Τέλος πάντων οπουδήποτε ήταν δύσκολο να φτάσουν τα εμβόλια.

Αλλά ο τρόπος που Ευρωπαϊκή Ένωση διαχειρίζεται όλο αυτό το ζήτημα για μένα δείχνει ότι ουσιαστικά ακολουθεί. Δεν χαράζει πολιτική ακολουθεί την πολιτική που της χαράζουν κάποιοι άλλοι.


Αρχική