Άλκης Καφετζής:Οι ενοικιαστές είναι μια κοινωνική ομάδα που ζορίζεται πολύ κάνει σημαντικές θυσίες .

Στη σημερινή εκπομπή φιλοξενούμε τον Άλκη Καφετζή. αφορμή για τη συνάντησή μας αυτή είναι το άρθρο που έγραψε ο Άλκης καφετζής στο site eteron.org. Με θέμα: Ενοίκια στα ύψη: Αναζητώντας διεξόδους.

Επίσης το Eteron δημοσίευσε τον Ιούνιο ‘22 την πρώτη πανελλαδική ποσοτική έρευνα αποκλειστικά σε ενοικιαστές/στριες και το κείμενο πολιτικής: Για το δικαίωμα σε μια οικονομικά προσιτή ενοικιαζόμενη κατοικία.

Η παρούσα ανάλυση χρησιμοποιεί δεδομένα της ποσοτικής για να αναδείξει βασικές πτυχές του προβλήματος για την ενοικιαζόμενη στέγη, καθώς επίσης και ενδεχόμενες λύσεις του.

YouTube player

Άλκης Καφετζής:

“Οι ενοικιαστές/στριες είναι μια κοινωνική ομάδα που ζορίζεται πολύ, που κάνει ήδη σημαντικές θυσίες και που το αυξημένο κόστος ενοικίου και ακόμα περισσότερο στέγασης.

Δεν συνιστά μονάχα μεγάλο οικονομικό βάρος, αλλά δημιουργεί σημαντικά αναχώματα για μια ποιοτική ζωή και την ικανότητα τους να μπορούν να ελέγχουν βασικές παραμέτρους της.

Μάλιστα, τα προβλήματα αυτά, φαίνεται να τα αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού των ενοικιαστριών/στων. Είτε αυτές είναι ηλικιακές, είτε εισοδηματικές, είτε ανάλογες με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Αλλά αφορούν επίσης όλους τους ανθρώπους που νοικιάζουν το σπίτι στο οποίο μένουν.

Είτε είναι οικογενειάρχισσες/χες, είτε έχουν ένα καλό για τα ελληνικά δεδομένα εισόδημα. Είτε είναι νέοι και νέες που βρίσκονται στο πρώτο δικό τους σπίτι.

Η κάθε μία κοινωνική ομάδα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ενοικιαζόμενης στέγης με πάνω κάτω με την ίδια ένταση, παρότι, όπως είναι αναμενόμενο, σε ορισμένα ζητήματα εμφανίζουν διαφορετικές ποιότητες. “

Μία μικρή περίληψη από όσα εξαιρετικά ενδιαφέροντα μας λέει στο βίντεο της εκπομπής ο Άλκης καφετζής.

Καφετζής

Άλκης Καφετζής συντονιστής του project “ενοίκια στα ύψη” στο Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.


Αρχική