Τσίκας: Για τους Γερμανούς είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση.
Με τον Θόδωρο Τσίκα συζητάμε την διαμόρφωση της νέας Κυβέρνησης μετά τις εκλογές στη Γερμανία. O σχηματισμός που τον αποκαλούν “φανάρι” . είναι μία προσομοίωση του Φαναρίου της οδικής κυκλοφορίας. Όπου συνυπάρχει το κόκκινο το πράσινο και το κίτρινο. Μεταφορικά λοιπόν το κόκκινο συμβολίζει τους σοσιαλιστές το κίτρινο τους φιλελεύθερους και το πράσινο τους πράσινους.
Η συμφωνία που έχει επιτευχθεί για το σχηματισμό αυτής της Κυβέρνησης. σε πρώτο στάδιο έγινε από επιτροπές των τριών κομμάτων. Για τους Γερμανούς είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις συγκροτούνται από δύο κόμματα. Για πρώτη φορά θα υπάρξει κυβέρνηση από τρία ξεχωριστά κόμματα.
Τα οποία έχουν και σημαντικές πολιτικές διαφορές μεταξύ τους. Εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα κυρίως για τους σοσιαλδημοκράτες και τον υποψήφιο καγκελάριο Olaf scholz να συγκεράσει. Η συντηρητική οικονομική πολιτική των φιλελευθέρων, με το πρόγραμμα επενδύσεων για την πράσινη ανάπτυξη των πράσινων. Την ιδεολογική θέση των σοσιαλδημοκρατών για κοινωνικές παροχές. Με την άποψη των φιλελεύθερων για τους κανόνες της αγοράς.
Δύσκολη ισορροπία.
Αφού ηγέτης των φιλελευθέρων διεκδικεί το Υπουργείο Οικονομικών. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι φιλελεύθεροι στηρίζουν το μοντέλο της σκληρής λιτότητας.
Στη Γερμανία όταν υπάρχει συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων. Φτιάχνεται ένα λεπτομερέστατο κυβερνητικό πρόγραμμα που προβλέπει τα πάντα. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί το “Ευαγγέλιο” της Κυβέρνησης και την εγγύηση της συνεργασίας. Αφού λοιπόν εγκριθεί από τα συνέδρια του κάθε κόμματος θα είναι πλέον η “εντολή” για την νέα κυβέρνηση της Γερμανίας.
Ή Πανδημία “έσπασε” το ταμπού των Γερμανών για την οικονομική πολιτική και τις αντιρρήσεις που είχαν για να δανειστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ουσιαστικά και με τη δική τους δανειοληπτική ικανότητα κατάφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση να υλοποιήσει το πρόγραμμα στήριξης.
Ο πρόεδρος Μακρόν και ο επόμενος καγκελάριος Ολαφ Σολτς συγκλίνουν σε διαφορετική οικονομική πολιτική από τη λιτότητα. Στην ανάγκη αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας ακόμα και η Μέρκελ συμφώνησε στην άρση της λιτότητας.