Τσίκας: Ανακούφιση από την εκλογή Μακρον. Είναι ίσως ο μόνος ηγέτης με όραμα την Ευρωπαϊκή ενοποίηση

Στο βίντεο που ακολουθεί ο Τσίκας Θεόδωρος κάνει ανάλυση των Γαλλικών εκλογών. Αναφέρεται στους πολιτικούς σχηματισμούς πριν τις εκλογές. Επίσης περιγράφει την πολιτική κατάσταση στην Γαλλία και τον ρόλο του Προέδρου Μακρόν. Μια μικρή περίληψη παρακάτω. Τα υπόλοιπα και ενδιαφέροντα υπάρχουν στο βίντεο.

YouTube player

Θεόδωρος Τσίκας :

Ο Μακρόν την πρώτη φορά πριν 5 χρόνια έθεσε πολιτικό του στόχο να αλλάξει τα πράγματα στην Γαλλία. Έχοντας θητεύσει Γραμματέας της Προεδρίας επι Ολάντ . Επίσης με τεχνοκρατικές γνώσεις στα οικονομικά .

Θεωρώ λοιπόν ότι σε αυτές τις εκλογές έχει πετύχει τον στόχο του.

Δηλαδή οι δυο μεγάλες παρατάξεις. Η Γκωλική Δεξιά και η Σοσιαλιστική κεντροαριστερά έχουν πλέον περιθωριοποιηθεί.

Σήμερα λοιπόν τον χώρο της παραδοσιακής δεξιάς τον έχει καταλάβει . Η λαϊκίστικη και εθνικιστική παράταξη της Λεπέν. Επίσης τον χώρο της παραδοσιακής μετριοπαθούς αριστεράς των σοσιαλιστών . Βρίσκεται ο λαϊκιστής Μελανσόν.

Ο Μακρόν λοιπόν επιβιώνει πολιτικά γιατί συγκεντρώνει ένα μέρος της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς και ένα μέρος της προοδευτικής σοσιαλδημοκρατίας.

Στην συνέχεια ρωτήσαμε τον πολιτικό επιστήμονα Τσίκα Θεόδωρο τι πιστεύει ότι θα γίνει στον τρίτο γύρο των εκλογών στην Γαλλία . Δηλαδή στις Βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στις 15 Ιουνίου.

Θεόδωρος Τσίκας:

Στην προεδρική εκλογή τα πρόσωπα παίζουν κυρίαρχο ρόλο. Στις Βουλευτικές εκλογές όμως τα κόμματα έχουν τον βασικό ρολό.

Άρα λοιπόν το πρώτο θέμα που θα πρέπει να εξετάσουμε είναι τι θα κάνει το κόμμα του Μακρόν. Το νεοσύστατο αυτό κόμμα . Κέρδισε την πλειοψηφία στην Βουλή πριν 5 χρόνια. Έδωσε λοιπόν την δυνατότητα πολιτικής διαχείρισης στον Πρόεδρο με άνεση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Όμως το Κεντρώο κόμμα του Μακρόν δεν έχει ακόμα αποκτήσει “ρίζες” πολιτικές στην κοινωνία. Το δεύτερο θέμα είναι η περίπτωση του κόμματος της Μαρί Λεπεν. Αν λοιπόν καταφέρει να πάρει στις βουλευτικές εκλογές τα ποσοστά που πήρε στις εκλογές για τον πρόεδρο.

Συνεργασίες

Τέλος σημαντική παράμετρος είναι το τι θα κάνουν οι σοσιαλιστές, οι οικολόγοι και η αριστερά. Θα συνεργαστούν μεταξύ τους? Θα συνεργαστούν με τον Μελανσόν?. Από τα παραπάνω θα διαμορφωθεί η πρώτη εικόνα για το τι θα γίνει στις Βουλευτικές εκλογές. Επίσης ξεκινούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις στο χώρο της ευρύτερης αριστερά για την δημιουργία συμμαχιών.

Μετακινήσεις

Σημαντικό επίσης ρόλο θα παίξει το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας. Όπου οι βουλευτές εκλέγονται ανά περιφέρεια σε δυο γύρους. Δεν θα είναι εύκολη η συνεργασία . Όμως για κάποιους είναι αναγκαίο για να έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Επίσης τέλος ρόλο θα παίξουν οι πιθανές μετακινήσεις βουλευτών που θα βλέπουν ότι δεν εκλέγονται με το κόμμα τους στην περιφέρεια τους. Εδώ η εκτίμηση είναι ότι το κόμμα του Μακρόν θα δεχτεί τους περισσότερους.

Στην ερώτηση μας που αφορά τη εκτίμηση του αποτελέσματος από τους Έλληνες πολίτικους αρχηγούς και τα Ελληνικά κόμματα.

Ο Τσίκας Θεόδωρος απάντησε: Είναι μεγάλη η ανακούφιση από το γεγονός της νίκης του Μακρόν.

Ο Προέδρος Μακρόν στηρίζει σθεναρά χρόνια τώρα την Ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Όμως πιθανή εκλογή της Λεπεν θα έθετε τέλος στην διαδικασία. Δυστυχώς η Μερκελ δεν ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με τον Μακρόν .Με αποτέλεσμα να έχουμε μια νομισματική και εμπορική Ένωση χωρίς να έχουμε προχωρήσει στα υπόλοιπα.

Επίσης ο Μακρόν έχει αντιληφθεί τον σημαντικό ρόλο της Γαλλίας στην Ευρώπη. Η Γαλλία λοιπόν είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, είναι η μόνη πυρηνική δύναμη στην Ευρώπη και η οικονομία της αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής οικονομίας.

Επίσης ο σημερινός καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Μακρόν και έχει τοποθετηθεί υπερ της Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Άρα βλέπουμε πόσο σημαντικό ήταν η εκλογή του Μακρόν .

Ο Μακρόν ίσως είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος ηγέτης που έχει όραμα την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Στις εκλογές ήταν το προτάγμα του. Όταν άλλοι ηγέτες ασχολούνται μόνο με τα εσωτερικά τους.

Τσίκας Θεόδωρος Πολίτικος Επιστήμονας -Διεθνολόγος

Τσίκας

Αρχική