Πασχάλης Στειρόπουλος: Άπνοια και κακή ποιότητα ύπνου δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας.

Ο κύριος Πασχάλης Σπυρόπουλος αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας και διευθυντής πνευμονολογικής κλινικής του Δ.Π.Θ. στο ΠΓΝΑ.  Μας ενημερώνει για την υφιστάμενη κατάσταση στο ΠΓΝΑ  σε ότι αφορά  την Πανδημία.  

Επίσης αναφερόμαστε στο σημαντικό συνέδριο με τίτλο ο φάρος της πνευμονολογίας και τέλος μας εξηγεί με απλά λόγια  τα σοβαρά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από τις άπνοιες στη διάρκεια του ύπνου και την ποιότητα του ύπνου. 

YouTube player

Η πρώτη ερώτηση μας στον κύριο Στειρόπουλο αφορά την επικρατούσα κατάσταση στο ΠΓΝΑ σε σχέση με την πανδημία του covid.

Πασχάλης Στειρόπουλος

Αυτή τη στιγμή η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μία αύξηση των κρουσμάτων η οποία όμως δεν μεταφέρεται ως πίεση στο Σύστημα υγείας.

Σε ότι αφορά επίσης την παρακολούθηση των περιπτώσεων post covid έχουμε δημιουργήσει στο ΠΓΝΑ ένα εξωτερικό ιατρείο από πού παρακολουθούμε και καταγράφουμε τις περιπτώσεις αυτές. υπάρχουν σημαντικά προβλήματα σε ασθενείς.

Όμως Έχουμε παρατηρήσει πότε το τελευταίο χρονικό διάστημα έπρεπε να δοθεί τα προβλήματα στους ασθενείς. Επίσης είναι λιγότερο δύσκολα στις περιπτώσεις ο ασθενής έχει μεν νοσήσει όμως είναι πλήρως εμβολιασμένος.

Στη συνέχεια ρωτήσαμε τον καθηγητή κύριο Στειρόπουλο, σχετικά με το 12ο πανελλήνιο συνέδριο υπνολογίας.

Πασχάλης Στειρόπουλος

Δεν δίνουμε στον ύπνο την σημασία που πρέπει. Δηλαδή το ένα τρίτο της ζωής μας το περνάμε κοιμώμενοι και παρόλα αυτά δεν αποδίδεται η σημασία που πρέπει.

Πιέζουμε λοιπόν το χρόνο του ύπνου μας. Είτε για λόγους κοινωνικούς η για λόγους εργασίας. Θεωρώντας έτσι ότι είναι μία πολυτέλεια, ενώ στην πράξη είναι μία ζωτικής σημασίας λειτουργία για τον οργανισμό.

Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ποσότητα του ύπνου και την ποιότητα του ύπνου.

Επίσης ζητήσαμε από τον κύριο Στειρόπουλο να μας μιλήσει για το σύνδρομο της άπνοιας. Συνοδεύεται συνήθως από ροχαλητό αυτή η κατάσταση μπορεί να συμβεί πάρα πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι και 120 και 130 φορές την ώρα την ώρα που κάποιος κοιμάται και δυστυχώς έχει δυσάρεστες επιπτώσεις.

Πασχάλης Στειρόπουλος:

Σε μία σειρά από συστήματα του οργανισμού τα οποία γίνονται εμφανή και κατά τη διάρκεια της μέρας. Έτσι ένας άνθρωπος που δεν κοιμάται καλά πάσχει από κούραση την ημέρα.

Ουσιαστικά λοιπόν δεν μιλάμε πλέον για ένα πρόβλημα μόνο του, αλλά για ένα πρόβλημα που διαταράσσει την ισορροπία ύπνου και εγρήγορσης. Νύχτα και τη μέρα σήμερα και ουσιαστικά δεν μιλάμε πλέον για ένα πρόβλημα μόνο του αλλά ένα πρόβλημα που διαταράσσει την ισορροπία ύπνου και εγρήγορσης.

Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε έχει ιδιαίτερη σημασία η έγκαιρη ανίχνευση για διαταραχή του ύπνου. Έχουμε επίσης την “πολυτέλεια” να υπάρχει στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης εργαστήριο ύπνου. Όπου μπορούμε να κάνουμε διάγνωση της διαταραχής ύπνου.

Στειρόπουλος

Πασχάλης Στειρόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Δ.Π.Θ., Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Διευθυντής Π.Μ.Σ. «Ιατρική του Ύπνου», Τμήμα Ιατρικής Δ.Π.Θ.


Αρχική