Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι από τις 27 Ιουλίου επρόκειτο να καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016, με περισσότερα από 30,1 και έως 44 έτη ασφάλισης, έπειτα από τον επανυπολογισμό των αποδοχών τους με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020.

Σε αιφνίδια αναστολή των επικουρικών συντάξεων που λαμβάνουν συνταξιούχοι από το πρώην ταμείο τραπεζοϋπαλλήλων, ΕΤΑΤ, προχώρησαν οι υπηρεσίες του EΦΚΑ, επειδή… δεν μπορούν να κάνουν τον υπολογισμό του ποσού που αναλογεί στους δικαιούχους με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και μάλιστα την ώρα που οι συνταξιούχοι του ΕΤΑΤ έχουν ήδη καταβάλει φόρο για τα ποσά που λάμβαναν μέχρι πρότινος. Η καταγγελία που έφτασε στην «Εφ.Συν.» αποτελεί ακόμη μία ένδειξη της μεγάλης κρίσης στην οποία βρίσκεται ο συνταξιοδοτικός φορέας στη χώρα ύστερα κι από την τελευταία ενοποίηση της επικουρικής ασφάλισης στον κορμό του ΕΦΚΑ.

Την ώρα που ο ΕΦΚΑ συνεχίζει να αρμενίζει σε ένα πέλαγος πολλών και δυσεπίλυτων προβλημάτων και ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει εστιάσει όλη την προσοχή και τα μέσα που διαθέτει στο νομοσχέδιο για το νέο σύστημα ιδιωτικών επικουρικών συντάξεων που έχει κατατεθεί στη Βουλή, νέα ταλαιπωρία περίμενε χθες αδιευκρίνιστο αριθμό συνταξιούχων

Πολίτες που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 όταν, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΦΚΑ για καταβολή (από την Τρίτη, 27 Ιουλίου) των αναδρομικών στις συντάξεις τους, έσπευσαν χθες στα ATM και διαπίστωσαν ότι για ακόμη μία φορά δεν είχαν πιστωθεί οι αυξήσεις που δικαιούνται για τα πάνω από 30 χρόνια εργασιακού και ασφαλιστικού βίου. Την ανακολουθία ανακοινώσεων και πράξεων κατήγγειλαν –και με στοιχεία– δεκάδες αναγνώστες της «Εφ.Συν.», επιζητώντας μια επίσημη απάντηση που όμως δεν ήρθε έως την ώρα που έκλεισε η εφημερίδα. Πρόκειται για ένα νέο φιάσκο που οφείλεται σε τεχνικά προβλήματα ή για μια προγραμματισμένη καθυστέρηση που απέφυγε να θίξει το υπουργείο Εργασίας, φορτωμένο με την προσπάθεια σύνταξης σημειωμάτων για τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος επικουρικών συντάξεων που έχει κατατεθεί στη Βουλή; Ασαφές.

H «Εφ.Συν.» έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία των συνταξιούχων που αποδεικνύουν ότι δεν εμπίπτουν σε ουδεμία από τις εξαιρέσεις που αναφέρει ο ΕΦΚΑ. Δηλαδή, δεν εντάσσονται σε ειδικές περιπτώσεις για τις οποίες θα καθυστερήσουν οι πληρωμές, όπως είναι απασχολούμενοι συνταξιούχοι, χήρες ή χήροι, ή κληρονόμοι όσων απεβίωσαν μετά τον Οκτώβριο του 2019 και εκκρεμεί η καταβολή ποσών που δικαιούνταν. Οι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο περίπλοκοι και γι’ αυτό χρειάζεται σχετικά περισσότερος χρόνος.

Πάντως η νέα καθυστέρηση στα αναδρομικά που διαφημίζονται εδώ και μήνες από το υπουργείο Εργασίας και τα ΜΜΕ οδηγεί για πολλοστή φορά τους συνταξιούχους σε ρόλο επαίτη για λίγες δεκάδες ευρώ και μαρτυρά την αναξιοπιστία των εξαγγελιών του υπουργείου Εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι από τις 27/7 επρόκειτο να καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016, με περισσότερα από 30,1 και έως 44 έτη ασφάλισης, έπειτα από τον επανυπολογισμό των αποδοχών τους με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020.

180 δικηγόροι

Να σημειωθεί ότι η μόνη ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο ΕΦΚΑ αφορούσε το «ισχυρό ενδιαφέρον από δικηγόρους και λογιστές-φοροτεχνικούς» όπως αποδεικνύεται από «τον αριθμό αιτήσεων που έχουν ήδη υποβληθεί για τη συμμετοχή τους στον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης-πιστοποίησης με στόχο την ένταξή τους στη διαδικασία απονομής συντάξεων». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί επιτυχώς πάνω από 2.000 αιτήσεις δικηγόρων, ενώ λόγω του τεράστιου αριθμού επισκεπτών στην ιστοσελίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, η ψηφιακή υπηρεσία τέθηκε εχθές προσωρινά εκτός λειτουργίας».

Αλλά ακόμη και γι’ αυτό, μη νομίσει κάποιος ότι και οι 2.000 δικηγόροι θα μπουν στη μάχη για την έκδοση των χιλιάδων συνταξιοδοτικών αιτήσεων που λιμνάζουν, αφού, όπως διευκρινίζει ο ΕΦΚΑ στην ίδια ανακοίνωση, μόνο 180 άτομα θα συμμετάσχουν «κατά την πρώτη φάση εκπαίδευσης-πιστοποίησης». Οι υπόλοιποι θα μπορούν να συμμετάσχουν σε μελλοντικούς κύκλους εκπαίδευσης-πιστοποίησης.

Πηγή: efsyn.gr


Αρχική