Ηγεσία και επιχειρείν – Οι παθογένειες της τοπικής αυτοδιοίκησης και η δυσκολία της εξουσίας#2

Ο Χριστόδουλος Κουτσουλιάνος συγγραφέας και σύμβουλος επιχειρήσεων έχει την επιμέλεια της ύλης για την εκπομπή ηγεσία και επιχειρείν.

YouTube player

Ο Χριστόδουλος Κουτσουλιάνος στην δεύτερη εκπομπή Ηγεσία και Επιχειρείν τοποθετείται καταρχήν στο ερώτημα. : Ένα από τα μεγαλύτερα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας μας αποτελεί αδιαμφισβήτητα η κακή ποιότητα της δημόσιας δημοτικής διοίκησης ????

Χριστόδουλος Κουτσουλιάνος:

Πρώτον υπάρχει πολύ μεγάλος ανορθολογισμός στη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών με το καινούργιο Νόμο και με την κατάρτιση του καινούργιων ΟΕΥ θα αλλάξει. Γιατί όλοι οι Οργανισμοί Εσωτερικής Υπηρεσίας στο Δήμο προφανώς θα γίνουν πιο σύγχρονοι και προφανώς θα ακουμπάνε πιο πολύ στις ανάγκες του πολίτη στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. οι Νόμοι αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο κοιτάνε τα τυπικά προσόντα και όχι τα ουσιαστικά προσόντα όπως ισχύουν σε όλες επιχειρήσεις. Είναι πολύ διαφορετικό να γίνεις διευθυντής στο Δημόσιο από το να αναλάβεις καθήκοντα διεύθυνσης σε μια ιδιωτική επιχείρηση. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Ο υπάλληλος πρέπει να αμείβεται και να μετριέται για την αποδοτικότητά του. Γενικώς στην Ελλάδα η αυτοδιοίκηση δεν μετράει. Δεν μετράει τίποτα. Όμως η αυτοδιοίκηση σε όλα τα προηγούμενα κράτη Γίνονται μετρήσεις με ποιοτικά χαρακτηριστικά και ποιοτικούς δείκτες. Όλα τα στοιχεία γίνονται αναρτήσεις στις ιστοσελίδας των Δήμων. Επίσης μετράνε και το βαθμό ικανοποίησης των δημοτών. Αντίθετα στην Ελλάδα δε μετράνε τίποτα και όταν δεν μετράς και αξιολογείς δεν μπορείς να έχεις απαιτήσεις για το πως εκτελεί τα καθήκοντά του ένας υπάλληλος.

Εξουσία φανερώνει όλες τις προσωπικές του αδυναμίες. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που λέω. Βλέπεις ποιοτικά του χαρακτηριστικά τα οποία δεν υπήρχαν όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ή όταν δεν ήταν στην πολιτική ζωή. Εκεί φαίνονται πραγματικές δυνατότητες. Διότι η εξουσία είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα. Δεν μπορούν όλοι να ασκήσουν εξουσία. Καλώς ή κακώς δεν γίνεται όλοι να είναι ηγέτες και να μπορούν να διοικήσουν ένα Δήμο.

Κουτσουλίανος

Αρχική