Ταξιδεύοντας με την Τέχνη και τον Λόγο. “Η κουλτούρα του βιασμού” διάλεξη της κας Έμης Παπαναστασίου

Η κάμερα της εκπομπής Δώδεκα Με Μία συνάντησε την κυρία Έμη Παπαναστασίου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρούπολη. Την Τετάρτη 26/4/2023 λίγο πριν ξεκινήσει την διάλεξη με θέμα “Η κουλτούρα του βιασμού”. Με λίγα αλλά ουσιαστικά λόγια η Έμη Παπαναστασίου δίνει το περίγραμμα της διάλεξης της. Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος “Ταξιδεύοντας με την Τέχνη και τον Λόγο”.

YouTube player

Έμη Παπαναστασίου:

“Μέσα σε μια πατριαρχική κουλτούρα (αυτό που πολλοί αποκαλούν machismo), όπου η γυναίκα θεωρείται κατώτερη από τον άντρα ή/και «σκεύος ηδονής», η κουλτούρα του βιασμού, ο τρόπος που σκεφτόμαστε συλλογικά για το βιασμό, δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Είναι μια καθημερινή βιωμένη εμπειρία. Τις περισσότερες φορές είναι άρρητη, είναι ένα κοινό μυστικό, είναι συγκαλυμμένη. Βρίσκεται στην τηλεόραση, στη μουσική, στην απόδοση δικαιοσύνης, στη δουλειά, στις συμπεριφορές, στα βλέμματα, παντού γύρω μας. Από πού πηγάζει; Ποιες οι εκδηλώσεις της, Ποια τα θύματα; Πώς αντιμετωπίζεται; “

Παπαναστασίου

Η Έμη Παπαναστασίου έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στην ειδική αγωγή ως νηπιαγωγός και τώρα είναι μέλος ΕΔΙΠ του ΤΕΕΠΗ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.


Αρχική