Νατάσα Γκαρά: Πρωτογενής τομέας. Παντελώς αδιάφορη η κυβέρνηση. Τμήμα Ψυχολογίας Διδυμοτείχου. Δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις

Στο βίντεο που ακολουθεί συζητάμε με την Νατάσα Γκαρά Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στον Έβρο, για θέματα που αφορούν αγρότες και κτηνοτρόφους.

YouTube player
Αναστασία Γκαρά Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έβρου

Η πρώτη ερώτηση αφορά τις αναφορές και τις ερωτήσεις που κατέθεσαν οι βουλευτές της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αναφερόμενοι στα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας.

“Είχαμε πάρα πολλές επιστολές και ενημερώσεις από τους συλλόγους των κτηνοτρόφων και των αγροτών. Αφορούν το σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Είναι λοιπόν ζητήματα τα οποία συνεχώς ή πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Περιφέρειας μας, από κοινού τα αναδεικνύουμε και τα καταθέτουμε στη Βουλή.

Με σκοπό να πάρουμε και τις απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς. Τα προβλήματα λοιπόν είναι πολλαπλά. Από τη μία είναι το υψηλό κόστος παραγωγής. Το υψηλό κόστος ενέργειας. Το υψηλό κόστος ζωοτροφών αλλά και των φυτοφαρμάκων .

Το αυξημένο λοιπόν κόστος παραγωγής μετακυλίεται και δημιουργεί προβλήματα στην αγορά. Διότι ανεβαίνουν πάρα πολύ οι τιμές των προϊόντων των αγροτικών και κτηνοτροφικών. Επίσης το φαινόμενο αυτό με την σειρά έχει αποτέλεσμα να υπάρχει και πολύ μεγάλο πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων αυτών. Άρα και μειωμένο εισόδημα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Έχουμε επίσης πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα στην διαχείριση των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Μία από τις αναφορές τις οποίες θα έχουμε κάνει αφορά το πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης. Το αίτημα λοιπόν των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας μας είναι. Να γίνει αύξηση των κονδυλίων να ενταχθούν το σύνολο των δικαιούχων.

Επίσης έχουμε πρόβλημα και στο πρόγραμμα των βιολογικών το οποίο αφορά στην καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων. Έχουν λοιπόν αποκλειστεί πάρα πολλοί δικαιούχοι αγρότες από το πρόγραμμα. Ο λόγος είναι ότι δεν επαρκούν τα οικονομικά κονδύλια για να καλυφθούν όλοι οι δικαιούχοι.

Ζητήσαμε λοιπόν με αναφορά μας, την αύξηση των οικονομικών κονδυλίων για να συμμετέχουν όλοι οι δικαιούχοι .

Μεγάλο πλήγμα στην παραγωγή των σπαραγγιών

Επίσης φέτος λόγω αλλαγής του κλίματος και των καιρικών συνθηκών είχαμε πολύ μεγάλο πρόβλημα και μεγάλο πλήγμα στην παραγωγή των σπαραγγιών. Με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα και στην διάθεση του προϊόντος αλλά και στις συμφωνίες οι οποίες υπήρχαν στην ενδοχώρα αλλά και στο εξωτερικό.

Για αυτό έχουμε ζητήσει να κατευθυνθούν κονδύλια για την αποζημίωση και την στήριξη των καλλιεργητών σπαραγγιών . Προκειμένου να μην χαθούν αυτές οι μοναδικές καλλιέργειες οι οποίες έχουν στην περιοχή μας.

Δυστυχώς έχουμε μία κυβέρνηση που είναι παντελώς αδιάφορη. Ακόμη και να συζητήσουν και να ακούσουν τα προβλήματα.

Η δεύτερη ερώτηση μας αφορά την μείωση των εισακτέων στο Δ Π Θ. Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται για την επιβίωση των Τμημάτων Δασολογίας και Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα. Επίσης τις συνέπειες που έχουν αυτές οι διαδοχικές μειώσεις των εισακτέων στην τοπική οικονομία και τοπική κοινωνία.

Νατάσα Γκαρά:

“Συντελείται ένα συνεχές “έγκλημα”. Με συνεχές πλήγμα και στην τοπική κοινωνία για τις τοπικές οικονομίες. Ξεκινήσαμε από πέρσι με μία δραματική μείωση του αριθμού εισακτέων στις σχολές μας. Κυρίως στις σχολές δασολογίας και αγροτικής ανάπτυξης της Ορεστιάδας.

Στην συνέχεια ήρθε η εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Έρχεται λοιπόν την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση να μειώσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό εισακτέων. Με την αιτιολογία ότι πρέπει να προσαρμοστούν στα δεδομένα τα οποία δημιούργησε η εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Άρα έχουμε μείωση αριθμού στο τμήμα αγροτικής ανάπτυξης -150 θέσεις εισακτέων και -55 θέσεις για τη σχολή δασολογίας.

Για θωράκιση των συνόρων.

Αν λοιπόν θέλουμε να μιλήσουμε για θωράκιση και αναζωογόνηση έχει περιφέρειας. Για θωράκιση των συνόρων. Αυτό μπορεί να γίνει με την στήριξη της νέας γενιάς. Με τη στήριξη του Πρωτογενούς τομέα και κυρίως με την ενίσχυση του Πανεπιστημίου μας.”

Η τελευταία μας ερώτηση αφορά την ίδρυση του Πανεπιστημιακού τμήματος ψυχολογίας του δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο Διδυμότειχο.

“Όλοι έχουμε χειροκροτήσει και όλοι έχουμε εκφραστεί πάρα πολύ θετικά. Ωστόσο και πέρυσι μας είχαν υποσχεθεί ότι θα μπει στο μηχανογραφικό το συγκεκριμένο τμήμα και φέτος μετά από πάρα πολλές ενέργειες και πιέσεις και διεργασίες που γίνανε είχαμε τη διαβεβαίωση ότι θα ενταχθεί στο μηχανογραφικό.

Έχω λοιπόν καλέσει τους αρμόδιους υπουργούς να νομοθετήσουμε την ίδρυση του Τμήματος Ψυχολογίας με έδρα το Διδυμότειχο.

Με έναρξη ισχύος η οποία θα καθοριστεί και από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Όμως δυστυχώς η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας δεν προχωρά στην ίδρυση με Νόμο του συγκεκριμένου τμήματος.

Δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις.

Είμαστε λοιπόν πάρα πολύ δύσπιστοι για το αν η κυβέρνηση θέλει εν τέλει και επιθυμεί και στηρίζει την ίδρυση του Τμήματος ψυχολογίας. Μήπως ήταν απλώς μία πολιτικάντικη θα πω εγώ εξαγγελία προκειμένου να μην υπάρχουν αντιδράσεις για την απομάκρυνση του Τμήματος νοσηλευτικής.”

Γκαρά Παππάς

Αναστασία Γκαρά Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έβρου . Αναπλ. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβ/σης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας.


Αρχική