Σωκράτης Φάμελλος: Αισχροκέρδεια η ΔΕΗ πουλούσε με καπέλο 156% επάνω τον Οκτώβριο. Δάνεια μόνο στους κολλητούς, τύπου Πάτση.

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Έβρου στην Αλεξανδρούπολη.

Επίσης ο κύριος Φάμελλος επισκέφθηκε τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων( είχε παραστεί Εξάλλου στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης στις 18/1/2019). Επίσης επισκέφτηκε την ΔΕΥΑλεξανδρούπολης , όπου ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοτικής επιχείρησης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρησή του.

Στην πρώτη μας ερώτηση ζητήσαμε από τον κύριο Φάμελλο να σχολιάσει το σύστημα οικονομικής στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σωκράτης Φάμελλος

Στο χώρο της ενέργειας εξελίσσεται το μεγαλύτερο πλιάτσικο το οποίο έχει συμβεί στην Ελλάδα μεταπολιτευτικά. Δισεκατομμύρια ευρώ είναι στα ταμεία των Ενεργειακών εταιρειών. Έχουν φύγει από τις τσέπες και τα ταμεία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση λέει ότι θα τα φορολογήσει. Όμως η αλήθεια είναι ότι τον Οκτώβριο και πάλι η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια στην ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Η τιμή μέσος όρος Οκτωβρίου έκλεισε στα 232 ευρώ. Επίσης η ΔΕΗ τον μήνα Οκτώβριο πουλούσε στη λιανική 592 ευρώ. δηλαδή η ΔΕΗ πουλούσε με καπέλο 156% επάνω από την τιμή της χονδρικής! Αυτό εμείς το λέμε αισχροκέρδεια. Δεν πιστεύουμε τον κύριο Μητσοτάκη ότι θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών.

Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης μας στο Σωκράτη Φάμελλο αναφερθήκαμε στις διαδικασίες που καθυστερούν έργα ανανεώσιμων πηγών στην αυτοδιοίκηση.

Σωκράτης Φάμελλος

Στην Ελλάδα δυστυχώς υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου. Η μόνιμη επίκληση της διαφάνειας και της γραφειοκρατίας κοντεύει να γίνει βραχνάς. Αυτό λοιπόν συμβαίνει γιατί δεν έχουμε θεσμοθετημένα βασικά εργαλεία. Για παράδειγμα δεν έχουμε σωστό κτηματολόγιο, δεν έχουμε δασικούς χάρτες. Αν λοιπόν λυθούν αυτά και μπουν στο υπόβαθρο της πολιτικής και επιτέλους ολοκληρωθούν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια σε όλους τους Δήμους. (Διαδικασία που ξεκινήσαμε επί ΣΥΡΙΖΑ και τώρα έχει παγώσει.) Θα ξεκαθαρίσει η χρήση γης και με τον τρόπο αυτό θα έχουμε πάρα πολύ γρήγορες αδειοδοτήσεις.

Όμως αυτό που συμβαίνει σήμερα, είναι ότι υπάρχει και ανισοτιμία. Δεν παίρνουν όλοι το ίδιο γρήγορα τις άδειες. Δεν παίρνουν όλοι το ίδιο εύκολα ένα δάνειο. Αυτό λοιπόν είναι ένα καθεστώς “Άγριας Δύσης”. Εδώ λοιπόν έχουμε μόνο στους κολλητούς, τύπου Πάτση. Ο κύριος Μητσοτάκης μας οδηγεί προς τα πίσω δεν είναι Ευρωπαϊκό κεκτημένο αυτό.

Φάμελλος

Σωκράτης Φάμελλος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Βουλευτής Β Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Αρχική