Τοπικά Νέα
Τοπικά νέα

Από ψηλά φαίνεται η πράσινη “πινελιά” που καλύπτει τα νερά του ποταμού της Μαΐστρου, εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, χωρίς να έχει υποχωρήσει το φαινόμενο.

Από κοντά το συγκεκριμένο φαινόμενο φαίνεται σαν μια ποσότητα πράσινης βλέννας ή και μάζας, η οποία προκαλεί μια παράξενη εικόνα. Υπάρχουν δύο πιθανοτήτες στο να οφείλεται το συγκεκριμένο φαινόμενο, είτε στα απόβλητα και τα σκουπίδια είτε να είναι ευτροφισμός της υδροχλωρίδας.

Κάτοικος της περιοχής της Μαΐστρου, η κ. Κάλτσου η οποία είναι και μέλος της ομάδας “Φίλοι του Γαλλικού σταθμού Αλεξανδρούπολης” παρατήρησε το συγκεκριμένο περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με έρευνες πρόκειται για το φαινόμενο του ευτροφισμού το οποίο που παρουσιάζεται σε λίμνες ή κλειστούς αβαθείς κόλπους κάτω από ορισμένες συνθήκες. Αιτίες αυτών των ενώσεων είναι κυρίως τα γεωργικά λιπάσματα τα οποία εισρέουν στο υδάτινο περιβάλλον, περιττώματα ζώων από αγροτικές π.χ. γεωργικές περιοχές, μέσω απορροών – ακατέργαστων απόβλητων, καθώς επίσης και από τα ανθρώπινα λύματα/ απορροές, όμβρια ύδατα τα οποία δεν έχουν υποστεί την απαραίτητη διαδικασία βιολογικού καθαρισμού.

Με την υπερβολική συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών σε κλειστές θάλασσες και λίμνες, στις οποίες η κυκλοφορία του νερού είναι ελάχιστη, τα βακτήρια και τα μικροσκοπικά φύκη αυξάνονται σημαντικά.

Φ.Δούκογλου

Πηγή: e-evros.gr


Αρχική