Κωνσταντίνος Φραγκούλης Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης

Ο ΠΑΣΥΦΩΣ δημιουργήθηκε το 2014 από την ανάγκη οργανωμένης αντίδρασης και διεκδίκησης των ιδιοκτητών μονάδων φωτοβολταϊκών στέγης.

Στην τότε απόφαση της Κυβέρνησης άλλαζε μονομερώς τις συμβάσεις που είχαν υπογράψει. Προκαλώντας σημαντικότατη μείωση στην τιμή πώλησης της Ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Ελλάδα έχουν εγκατασταθεί από το 2010 έως το 2014. Περίπου 42.000 φωτοβολταϊκά στέγης. Ο σύλλογος εκπροσωπεί περίπου 7.000 μέλη.

Το αποτέλεσμα του new deal το 2014 ήταν 42.000 νοικοκυριά να υποστούν μία αδικία και να έχουν σημαντική οικονομική ζημιά. Υπήρξε Βέβαια και κινδύνους να χαθούν κατοικίες που ήταν αποθηκευμένες. Έχοντας συνδέσει την αποπληρωμή του δανείου με το έσοδο από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο σύλλογος απευθύνθηκε σε πανεπιστήμια και δημιουργήθηκαν δύο τουλάχιστον μελέτες από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος. Στις οποίες καταδεικνύεται το σημαντικό όφελος για το περιβάλλον από τη λειτουργία των μονάδων αυτών. Την σημαντική συνεισφορά τους στην σταθερότητα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας και την συμβολή τους στη μείωση τις εισαγόμενες ενέργειες και του εισαγόμενου καυσίμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

YouTube player
Κωνσταντίνος Φραγκούλης Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης

Από την πρώτη νομοθετική πράξη την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στέγης προεβλέπετο σταδιακή μείωση της τιμής πωλήσεις, σε συνάρτηση με το κόστος κατασκευής της μονάδας. με τον τρόπο αυτό ήξεραν οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες. Πόσο κοστίζει η μονάδα. Πότε θα γίνει η απόσβεση και τι ταμειακές ανάγκες είχαν.

Από τότε μέχρι σήμερα τα κόμματα που βρίσκονται στην αντιπολίτευση υπόσχονται ότι θα θεραπεύσουν την μεγάλη αυτή αδικία. Όμως όταν βρίσκονται στην κυβέρνηση το ξεχνάνε.

Ο σύλλογος με συντονισμένη δράση κατάφερε να αποτρέψει το τέλος διακοψιμότητας 6% που επιβλήθηκε το 2016 επί υπουργίας Σκουρλέτη. Η τότε ηγεσία του υπουργείου κατανόησε τα επιχειρήματα του Συλλόγου και εξαίρεσε από τα φ/β στέγης από το τέλος αυτό.

Το “Χαράτσι” του Χατζιδάκη

Αντίθετα το 2019 ο υπουργός Χατζηδάκης θέσπισε ένα νέο τέλος 6% επί του συνόλου της παραγωγής των φωτοβολταϊκών, συμπεριλαμβάνοντας και τις στέγες. Το άδικο αυτό μετρό επιβαρύνει την οικονομική ζημιά στους κατόχους φωτοβολταϊκών στέγης ειδικότερα τώρα ο συμψηφισμός που γίνεται λόγω της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας που αγοράζει το νοικοκυριό είναι αρνητικός. Με αποτέλεσμα το χαράτσι αυτό να δημιουργεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα στα νοικοκυριά την δυστοπική αυτή τη χρονική στιγμή.

ΠΑΣΥΦΩΣ Φραγκούλης
ΠΑΣΥΦΩΣ Φραγκούλης Κων/νος

Το νέο διοικητικό συμβούλιο καλεί όλα τα μέλη αλλά και όσους δεν έχουν εγγραφεί στο σύλλογο να ενώσουν τη φωνή διαμαρτυρίας .Έτσι ώστε με μαζικότητα και μαχητικότητα να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας.


Αρχική