Τοψίδης: Η περιφέρεια ΑΜΘ κατρακύλησε στην προτελευταία θέση στην αξιολόγηση της Ε.Έ. Τεράστια η ευθύνη.Χριστόδουλος Τοψίδης

Χριστόδουλος Τοψίδης επικεφαλής περιφερειακής παράταξης “Περιφερειακή σύνθεση”: Τα διαφορετικά κριτήρια τους αναπτυξιακούς νόμους και στο ΕΣΠΑ είναι μία πρόταση του Επιμελητηρίου μας, έχει κατατεθεί στη Διακομματική επιτροπή για τη Θράκη και ελπίζω ότι θα ενσωματωθεί στο τελικό πόρισμα.

Είναι μία πρόταση που καταρτίστηκε μετά από ομόφωνη απόφαση του διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Έβρου. Στόχος δεν είναι να χωρίσουμε το νομό Έβρου. Εμείς μιλάμε για τμήματα του νόμου. Το βόρειο και το νότιο. Στοιχειοθετείσαμε την απόφασή μας με βάση πραγματικά προβλήματα πώς αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο βόρειο τμήμα ή που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο βόρειο τμήμα.

Για παράδειγμα ένα κοντέινερ με εμπορεύματα από την Ορεστιάδα για να μεταφερθεί στον Πειραιά έχει κόστος 800 ευρώ. Όμως ένα κοντέινερ από τον Πειραιά στην Κίνα σε άλλη ήπειρο δηλαδή έχει κόστος 600 ευρώ. Από αυτό το παράδειγμα αντιλαμβάνεστε ένα από τα πολύ μεγάλα προβλήματα υπάρχουν στην περιοχή του Βόρειου τμήματος του νομού Έβρου.


YouTube player
Χριστόδουλος Τοψίδης Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριο Έβρου.

Η ευρωπαϊκή πρακτική είναι οι διοικητικοί χώροι να συνενώνονται και να δημιουργούν μεγάλα σύνολα.

Όχι να διαχωρίζονται. όμως το πρόβλημα της υπανάπτυξης υπάρχει και πρέπει να δούμε και να συνεννοηθούμε πώς μπορούμε να το λύσουμε . Θα ήθελα πρώτα να ακούσω την επιτροπή πώς το σκέφτεται και μετά να πάρω θέση.

Ο προϋπολογισμός της περιφέρειας για το 2022 ήταν μόνο τα νούμερα που κατέγραψε οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Δεν υπήρχε το πολιτικό όραμα της παράταξης που διοικεί την περιφέρεια. Δεν υπήρχε ο πολιτικός σχεδιασμός για να πάει η περιφέρεια σε μία αναπτυξιακή δράση που έχει απόλυτη ανάγκη. Δεν τον ψηφίσαμε αυτόν τον προϋπολογισμό.

Δεν έγινε καμία διαβούλευση κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού. Δεν κλήθηκαν φορείς Δεν έγινε ενημέρωση στις παρατάξεις. Για την παράταξή μας θα πρέπει ένας προϋπολογισμός να έχει τρεις πυλώνες.

Πρώτον πρωτογενής τομέας. πρέπει ότι παράγεται στον πρωτογενή τομέα έναν να Μεταποιείται και τυποποιείται εδώ στην περιφέρεια και το τελικό προϊόν να πηγαίνει στις αγορές.

Δεύτερο ο τουρισμός. δεν έχει εγκριθεί ένα κονδύλι 7 εκατομμυρίων που αφορούσε τη διαφήμιση. Το κυριότερο δεν υπάρχει ένας ενιαίος σχεδιασμός. Έτσι ώστε ισόρροπα όλοι οι νομοί της περιφέρειας να καρπώνονται το όφελος από την τουριστική κίνηση. Έχει απενταχθεί σημαντικό έργο άρδευσης στο βόρειο Έβρο έργο που ήταν ώριμο. “Όλοι οι αγρότες αλλά και ο Υπουργός της κυβέρνησης που ήρθε στην περιοχή του Βορείου Έβρου έκριναν ότι την ευθύνη την έχει η Περιφέρεια.” Δεν έχουν ακόμη επισκευαστεί ή ζημιές από την πλημμύρα της προηγούμενης χρονιάς.

Τοψίδης
Χριστόδουλος Τοψίδης

Η περιφέρεια ΑΜΘ στην αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατρακύλησε στην προτελευταία θέση .

Υπάρχει σοβαρό θέμα η έλλειψη διαχείρισης από την διοίκηση της περιφέρειας Τεράστια η ευθύνη. Διοίκηση της περιφέρειας χωρίς όραμα. Η παράταξή μας από την πρώτη μέρα σεβάστηκε το αποτέλεσμα σαν αντιπολίτευση λειτουργούμε υλοποιώντας την εντολή που πήραμε τους 49,2%.

Χωρίς να λαϊκίζουμε, ελέγχουμε τη διοίκηση της περιφέρειας και κάνουμε προτάσεις για την βελτίωση της ζωής των πολιτών και την ανάπτυξη της περιφέρειας. Η διοίκηση της περιφέρειας δέχεται το διάλογο μόνο όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι και διαμαρτύρονται οι πολίτες.


Αρχική