Φωτιά στα Δίκελλα…. Ευτυχώς τη γλιτώσαμε!!!Φωτιά στα Δίκελλα

Πυρκαγιά στα Δίκελλα Αλεξ/πολης

5 Οκτωβρίου του 2021 μέρα Τρίτη η ώρα είναι περίπου 6:50 το απόγευμα.  ετοιμάζομαι να φύγω από το κτήμα στα δίκελλα όταν διαπιστώνω φωτιά στην κορυφή του απέναντι Λόφου.  είναι  το τοπωνύμιο  που το λενε περίπτερο άλλη παρατηρητήριο.  άμεση κλήσεις στην Πυροσβεστική για να παρέμβει. Η παρέμβαση έγινε από την Πυροσβεστική μετά περίπου 15 με 20 λεπτά.  ήταν αποτελεσματική και περίπου στη μία ώρα η φωτιά ελέγχθηκε και έσβησε.

 βέβαια δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν παραμείνει στο χώρο για πιθανή αναζωπύρωση αφού  υπάρχουν απορρίμματα παρέχουν καύσιμη ύλη σημαντική. Ευτυχώς δεν υπήρχε άνεμος.  έστω και λίγο άνεμο να είχαμε τα πρώτα σπίτια που ήταν περίπου στα 80m από την εστία θα κινδύνευαν.

 Αυτό είναι το γεγονός

 Υπάρχει όμως και η ιστορία. 

Στην περιοχή των  Δικέλλων Αλεξανδρούπολης  υπάρχουν πάρα πολλές παραθεριστικές κατοικίες.  Πολλά χρόνια τώρα έχει παρουσιαστεί το πρόβλημα με την άτακτη εναπόθεση σκουπιδιών και αχρήστων υλικών σε διάφορα σημεία του οικισμού.

 Προηγούμενες Δημοτικές αρχές είχαν οργανώσει ένα χώρο στα βόρεια του οικισμού για να εναποθέτουν εκεί τα κλαδιά από το κλάδεμα της ελιάς.  Πολύ σύντομα όμως ο χώρος γέμισε απορρίμματα πάσης φύσεως.

 Υπάρχουν άλλα δύο σημεία στην περιοχή του οικισμού. Οι κάτοικοι μόνιμοι και παραθεριστές κάποιοι από αυτούς αφήνουν λοιπόν απορρίμματα πάσης φύσεως  όπου τους βολεύει.

 Τους καλοκαιρινούς μήνες, στην παραθεριστική περίοδο το φαινόμενο είναι πολύ έντονο  και είναι δύσκολο να ελεγχθεί από τη Δημοτική αρχή.  Εδώ είναι απαραίτητη η ατομική ευθύνη.

 Όμως ατομική ευθύνη ήταν και η αποστολή φωτογραφιών με απορρίμματα και σκουπίδια πάσης φύσεως από το συγκεκριμένο σημείο που πήρε φωτιά σήμερα. Αποστολή φωτογραφιών που έγινε στις 20 Ιουνίου του 2021.  Παραλήπτης ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος.

 Σήμερα η δημοτική αρχή δηλώνει ότι καθαρίστηκαν αλλά ξανά γέμισε η περιοχή αυτή με νέα απορρίμματα.

Τίθενται λοιπόν κάποια ερωτήματα. 

Για ποιο λόγο συμπεριφέρονται έτσι οι κατοικούντες την περιοχή?

Έχουν ενημερωθεί για την ύπαρξη συγκεκριμένου χώρου για την απόθεση απορριμμάτων και τι είδους απορρίμματα δέχεται ο χώρος αυτός? Έχουν δημιουργηθεί εναλλακτικοί χώροι?

Γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα μεγάλων μεταλλικών κάδων όπου μπορούν οι κάτοικοι να αφήνουν απορρίμματα, η έπιπλα που δεν χρειάζονται?

 Ποιος αλήθεια είναι ο ρόλος της Δημοτικής αρχής και της Κοινότητας της Μάκρης στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των κατοίκων και των παραθεριστών για την προστασία  του χώρου και του περιβάλλοντος ?

Είναι πράγματι θέμα ατομικής ευθύνης μόνο των κατοίκων ή μήπως η Δημοτική αρχή  θέλει να αποποιηθεί των ευθυνών?

 Μέχρι να πάρουμε πειστικές απαντήσεις και μέχρι να παρθούν αποτελεσματικά μέτρα μόνο ένα μπορούμε να πούμε

 Ευτυχώς τη γλιτώσαμε!!!


Αρχική