Απαλός. Πουθενά δεν έχει γίνει εκσκαφή της κοίτης της τάφρου.

Απαλός 19/10/2021.Με την κάμερά της εκπομπής ΔώΔεΚα Με ΜίΑ Πήγαμε στον οικισμό του Απαλού του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Μετά από πρόσκληση κατοίκου του οικισμού που είναι και μέλος της επιτροπής πλημμυροπαθών του οικισμού.

Ο Θανάσης Μπαταρλής είναι πολλά χρόνια κάτοικος του οικισμού του Απαλού και μας ενημερώνει για το χρόνιο πρόβλημα του οικισμού με φαινόμενα πλημμύρας. Χρονολογικά εντοπίζει την αρχή του προβλήματος από την προσπάθεια κατασκευής ειδικού φρεατίου για την διέλευση της Εθνικής οδού στο ύψος του αεροδρομίου. Το φρεάτιο αυτό για πολλά χρόνια δεν έχει καθαριστεί.

YouTube player
Φρεάτιο ομβρίων στον οικισμό Απαλού Αλεξ/πολης

Ο Θανάσης Μπαταρλής επίσης, μας επισημαίνει ότι το πλημμυρικό φαινόμενο του Φεβρουαρίου το 2021. Ήταν από τα πλέον έντονα που έχουν ζήσει στην περιοχή. Μας υπενθυμίζει λοιπόν το τραγικό συμβάν με την απώλεια της ζωής ενός ηρωικού πυροσβέστη, την ώρα εκτέλεσης του καθήκοντος.

Ανύπαρκτος ο καθαρισμός της τάφρου.

Επίσης σε όλη τη διαδρομή αυτής της τάφρου παροχέτευσης του νερού της βροχής από την αρχή του οικισμού από το βόρειο και ανατολικό σημείο μέχρι και το αεροδρόμιο. Παρατηρήσαμε την παραμονή στην κοίτη της τάφρου, των οικοδομικών υλικών από την καταστροφή που έχει κάνει το νερό. Σε κάποια σημεία από την πλημμύρα του Φεβρουαρίου που πέρασε. Πουθενά όμως δεν έχει γίνει εκσκαφή της κοίτης της τάφρου. Για να βαθαίνει και να έχει μεγαλύτερη ικανότητα να δεχτεί πιο πολλά κυβικά νερό.

Απαλός
Φρεάτιο γεμάτο μπάζα

Επίσης οι κάτοικοι της περιοχής κάνουν την επισήμανση, ότι όλα αυτά τα νερά που έρχονται από τα βόρεια του οικισμού. Καταλήγουν μέσα στο χώρο του αεροδρομίου. Σε ένα σημείου όπου με γυμνό μάτι καταλαβαίνει κάποιος ότι το σωληνωτό πού είναι η δίοδος των νερών προς τη θάλασσα είναι εξαιρετικά μικρό.

Οι κάτοικοι μας επισήμαναν επίσης ότι οι μεγάλοι όγκοι νερού που ήρθαν το Φεβρουάριο του 2021.

Τέλος πιθανή αιτία ίσως είναι η πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2020, στα βόρεια του οικισμού . Το δάσος δεν έχει την ικανότητα πλέον να συγκρατήσει τον όγκο του νερουν . Επισημαίνουν επίσης ότι έχουν απευθυνθεί σε όλους τους αρμόδιους. Στον Δήμο, την Αντιπεριφέρεια και τον Εισαγγελέα επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και μεγάλος.


Αρχική